Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte therapie
Somatic Experiencing®
Coaching

Somatic Experiencing®

Peter Levine vroeg zich af waarom prooidieren geen last hebben van traumatische ervaringen. Hij zag antilopen die net ontkomen waren aan een leeuw enorm trillen. Het lichaam kon zo de overlevingsenergie afvoeren. Mensen zouden dit ook moeten doen, na een spannende of bedreigende ervaring. Maar soms kan dit niet of zijn de risico's te groot. Dan blijft de overlevingsenergie in het lichaam vastzitten. Peter Levine ontwikkelde een werkwijze waardoor deze overlevingsenergie alsnog op een veilige manier kan worden losgelaten, afgevoerd. 

Inmiddels wordt Somatic Experiencing® wereldwijdt onderwezen als methode voor het verwerken van diverse soorten trauma's. Het is een subtiele werkwijze waarbij sensaties, gevoelens, beelden ed. gevolgd en gestuurd worden met de klacht of het verhaal als ingang. Veel cliënten zijn verwonderd hoe een klacht een reactie in het lichaam geeft. En hoe het volgen van deze reactie en het werken met hulpbronnen (positieve ervaringen) leiden tot ervaringen van vroeger, tot vecht en vluchtbewegingen die niet afgemaakt zijn. Het alsnog succesvol afmaken van deze bewegingen, leidt tot loslating van de overlevingsenergie. Hierdoor kunnen klachten verdwijnen.

Het lichaam weet Het lichaam heelt (als wij het niet tegenhouden)

Neuroscience toegepast

De afgelopen decennia is er meer inzicht gekomen in de gevolgen van trauma. Een aantal hoogleraren en onderzoekers (Levine, Van der Kolk, Porges, Ogden) hebben aangetoond dat traumatische herinneringen anders worden opgeslagen. En dat voor verwerking 'anders denken' niet helpt; het lichaam en zenuwstelsel moeten worden aangesproken om de ervaring te verwerken, te integreren. Ik volg deze onderzoekers en pas toe wat aan de orde is.

Voor een video over Somatic Experiencing® (engelstalig) zie hier

In deze video zie je hoe een antilope uit de bevriezing komt hier