Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte (psycho-)therapie
Somatic Experiencing®
Coaching

Trauma verwerken

Trauma: een onvolledige reactie op een ingrijpende gebeurtenis (Ivonne Meeuwsen)

Het is soms heel verwarrend en ontmoedigend. Je hebt klachten; lichamelijk, emotioneel, psychisch, relationeel. En je begrijpt niet waarom ze niet over gaan, ook na diverse vormen van therapie. Er kan dan sprake zijn van trauma. Praten en anders denken helpen onvoldoende omdat trauma biologisch is. Herstel vraagt om verwerking in ons lichaam, in ons zenuwstelsel. Somatic Experiencing en de NARM zijn juist daarvoor ontwikkeld.

Sommige gebeurtenissen raken ons in onze diepste gevoelens van veiligheid, integriteit en eigen waarde. Geweld, misbruik, ouders met onbetrouwbaar gedrag, om er enkele te noemen. Maar ook een pijnlijke opmerking kan een 'blijvende' invloed hebben op ons denken, onze identiteit, ons beeld van de wereld. 
Trauma's kunnen soms vele jaren 'ondergronds' bestaan en dan ineens opvlammen. Ook al weet je niet wat er gebeurd is, je lichaam herinnert het zich nog wel.   

Soorten trauma

In grote lijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten trauma:

  • Shocktrauma: iets wat te snel, te groot, te overweldigend was zoals een ongeluk, aanval, misbruik, plotselinge operatie of slecht nieuws.
  • Ontwikkelingstrauma: verwaarlozing, misbruik, geweld, ouders met een stoornis of verdriet, scheiding. Ontwikkelingstrauma vormt ons als kind op basisthema's als contact, vertrouwen, jezelf zijn, levenslust. We ontwikkelen overlevingsstrategieën, die ons later in ons leven in de weg zitten (zie ook NARM).
  • Gestapelde stress en burnout: als er te veel gebeurt in een te korte tijd, is er onvoldoende ruimte voor herstel. Uiteindelijk verlies je je veerkracht en geeft het lichaam het op. 

Trauma meer biologisch dan psychologisch

Mensen zijn net dieren. Dieren laten toe dat hun lichaam de spanning afvoert, nadat ze in veiligheid zijn gekomen na een bedreigende situatie. Meestal doen wij dit ook en dan hebben we er geen last meer van. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor we niet kunnen reageren en de spanning niet kunnen ontladen. 

Met de spanning nog in het lijf, én de angst om deze los te laten, krijgen de hersenen signalen dat er gevaar is. Dit kan leiden tot klachten; fysiek, psychisch, relationeel. Er worden overtuigingen en gedrag gevormd om dit alles de baas te blijven, te verklaren. Maar deze kunnen de lichaamsensaties vaak niet veranderen. Trauma is primair biologisch en fysiek! 

Somatic Experiencing

Met lichaamsgerichte therapie lukt het vaak om deze ervaringen alsnog te verwerken. Om de stress uit je lichaam te ontladen en de gebeurtenis een plaats te geven. Om weer vertrouwd te worden met je eigen lichaam. Om niet langer gekweld te worden door gevoelens van schuld, schaamte of angst.

Onverwerkte gebeurtenissen worden toegankelijk als we de taal van ons lichaam volgen. Lichamelijke ervaringen en bewegingen wijzen de weg. En bieden gelegenheid om de ervaring alsnog te verwerken.