Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte therapie
Somatic Experiencing
Coaching

Chronische Pijn en Trauma

Trauma en chronische pijn hebben veel met elkaar te maken. Mensen met traumatische ervaringen in hun jeugd hebben 6x maal meer kans op aandoeningen zoals fibromyalgie en het prikkelbare darmsydroom. Onverwerkt trauma zorgt voor chaos in het zenuwstelsel en daarmee in het lichaam. 

Leven met chronische pijn of klachten met een onbekende oorzaak is op zich traumatiserend. Ook raakt het oude ervaringen zoals gevoelens van machteloosheid, buitengesloten worden of het idee dat het aan jou ligt. Niet zelden zijn ingrepen in het ziekenhuis zelf traumatiserend. 

Pijn doet wat met je. Onze natuurlijke reactie is dat we ons ertegen verzetten, zowel fysiek, emotioneel als psychisch. Dit verzet is biologisch bepaald en erg nuttig. Maar als dit verzet chronisch wordt, belemmert dit het lichaam om te helen en kan het zelfs pijn oproepen. Onverwerkt trauma speelt hierbij vaak een rol. Dit wordt wel de ‘pijnval’ genoemd. De patronen van verzet zijn vastgelegd in ons zenuwstelsel, in ons lichaamsgeheugen. Daarom moet het lichaam betrokken worden bij het loslaten van dit verzet en het veranderen van de reactiepatronen. 

Als je chronische pijn hebt, moet je vaak je leefstijl aanpassen. Je kunt niet meer aan alles deelnemen en moet vaak je grenzen aangeven. Dit roept vaak diepe emoties op over jezelf, je toekomst. Soms haken deze aan oude ervaringen, waardoor het moeilijker is je aan te passen aan je huidige mogelijkheden.

Somatic Experiencing, lichaamsgerichte traumatherapie, kan behulpzaam zijn. In een kennismakingsgesprek kun je verkennen wat er voor jou mogelijk is.