Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte (psycho-)therapie
Coaching

Gestapelde stress en trauma

Soms stapelen de stressvolle gebeurtenissen zich op. Verlies, relatieproblemen, gezondheidsklachten, zorgen… dan raakt de rek eruit. Burn-out ligt op de loer. Gevoelens van machteloosheid en twijfel overheersen. Wat doet deze stapeling met je? Hoe kom je hier uit? Hoe verwerk je deze ervaringen?  

Gestapelde stress

Eigenlijk kunnen we heel goed met stressvolle situaties omgaan. Zeker als we er wat tijd voor hebben en in goed gezelschap zijn. En we in staat zijn om te reageren.

Maar het wordt anders als de stressvolle gebeurtenissen zich opstapelen. Als er geen tijd is om te ervaren wat het met je doet. Als je geen gelegenheid hebt om te reageren, bijvoorbeeld omdat dit onverstandig lijkt. Of als je er alleen voor staat. Dan raakt niet alleen ons hoofd, maar ook ons lichaam, met name ons zenuwstelsel overbelast.

De stress stapelt zich op en kan tot lichamelijke en geestelijke klachten en uitputting leiden. Ons lichaam protesteert, wil dat er tijd komt voor rust en ontspanning. Dit protest kan zo groot worden dat het ons lichaam plat legt. Dan is er sprake van burn-out. Ook chronische pijnklachten, slecht slapen, angst, niet in beweging kunnen komen, zijn vaak signalen van gestapelde stress.

Bij het verwerken van gestapelde stress bieden we het lichaam, het zenuwstelsel, de ruimte om ervaringen te verwerken. Zo maken we van een spagettihoop een stel slierten. Opvallend is dat er in ervaringen vaak een weerhaak zit, iets wat je niet zomaar kunt loslaten. Dit haakt vaak aan trauma.  

Trauma verwerken

Trauma ontstaat als je niet goed kunt reageren op een bedreigende situatie. Het lichaam bereidt zich wel voor, maar kan niets doen. De overlevingsenergie blijft vastzitten in het lichaam. Vaak is dit de oorsprong van veel lichamelijke maar ook psychische klachten. Centraal in het verwerken van traumatische ervaringen is het losmaken en ontladen van deze vastzittende energie. Somatic Experiencing®, de behandelvorm die gebruikt wordt bij Alsnog Verwerkt, is hier speciaal voor ontwikkeld.

Onverwerkt trauma heeft nog een onhebbelijkheid. Als een situatie lijkt op toen, worden deze aan elkaar gekoppeld. Alsof het weer gebeurt. Dit kan leiden tot krachtige gevoelens van hulpeloosheid en machteloosheid. Je komt vast te zitten.

In de behandeling brengen we dit stapje voor stapje in beweging. Zodat het zenuwstelsel de veiligheid krijgt om te helen, om veerkracht te ontwikkelen. En er ruimte komt voor levenslust!

Wil je kennismaken om te bespreken of deze behandelvorm bij jou en je vragen past, dan kun je vrijblijvend een afspraak maken door een bericht te sturen of te bellen naar 06 2278 0145. Je bent van harte welkom.