Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte therapie
Somatic Experiencing®
Coaching

Lichaamsgerichte coaching

Last van opvliegers als je iets moet presenteren of feedback moet geven?
Word je overdreven woedend als je niet gehoord wordt of wordt tegengesproken?
Heb je continu zelfkritiek, hoe goed je ook je best doet; zelfs als anderen het goed vinden?
Kom je niet in beweging, als je wel wat zou moeten doen?
Laat je over je grenzen lopen of ga je over je eigen grenzen, terwijl je beter weet?
Ben je bang en nerveus terwijl er geen echte reden voor is?

Voel je vaak stress, de noodzaak om te presteren?

Ons lichaam heeft een eigen 'wil', zo lijkt het. Dat kan knap lastig zijn. Hoe hinderlijk is het als je iets wel wil, maar je lichaam allemaal onverklaarbare reacties en pijntjes afgeeft. Als emoties je overvallen, terwijl je wel beter weet. Wij proberen vaak met ons verstand en onze wilskracht deze lichaamsreacties af te remmen, te negeren; maar helaas lukt dat maar ten dele. Proberen we dit toch, dan kost dit veel inspanning en kan leiden tot burnout en/of chronische klachten.

Cliënt merkt dat ze niets durft te zeggen als haar collega gemaakte afspraken niet nakomt. Ze wordt dan licht in haar hoofd en keert zich liever af van de situatie. Achteraf heeft ze spijt.

In de sessie blijkt dat dit jaren geleden eerder is gebeurd, toen een collega haar na een kritische opmerking de wind van voren gaf. 

De neurowetenschappen leren ons dat onverwerkte, bedreigende ervaringen als patroon in ons zenuwstelsel en in ons motorisch geheugen blijven hangen. Dat deze in stressvolle situaties geactiveerd kunnen worden en dan leiden tot ongerichte boosheid, angst, bevriezing, stress etc. In ons dagelijks leven en in ons werk kunnen we hier behoorlijk last van hebben, terwijl we geen idee hebben waar het vandaan komt! 

Lichaamsgerichte coaching begint bij de klachten en de lichamelijke reacties. De lichamelijke en motorische reacties worden gevolgd en begeleid totdat ontlading van de daaraan gekoppelde overlevingsenergie mogelijk is. Hiermee wordt de geactiveerde energie en patronen opgelost, waarna de klachten zullen verminderen of verdwijnen. En komt er ruimte voor ander gedrag, voor andere opvattingen en een andere beleving.