Alsnog Verwerkt

Lichaamsgerichte therapie
Somatic Experiencing®
Coaching

Burn-out en herstel

Burn-out ga je niet zomaar. Daar gaat een proces aan vooraf. Iedereen heeft een eigen verhaal. 
Vaak gaat het niet alleen om werkstress. Vervelende gebeurtenissen in de privésfeer spelen vaak ook een rol. Of er wordt iets gevraagd, bijvoorbeeld het aangeven van grenzen of het opkomen voor jezelf, wat je niet gemakkelijk afgaat. Ook kan het verleden geraakt worden, bijvoorbeeld eerdere ervaringen met pesten, machteloosheid, angsten.
Vaak gebeurt er teveel tegelijk, waardoor je het niet meer kunt overzien en niet kunt herstellen. 

Burnout door langdurige stress

Ons zenuwstelsel (en onze hormoonhuishouding) reageren op stress. Als de stress kortdurend erg hoog is, hebben we tijd nodig om te herstellen. Maar als de stress langdurig te hoog is, wordt dit vermogen steeds minder effectief. Onze sympaticus en onze parasympaticus zijn dan beide overactief. Uiteindelijk legt de parasympaticus het systeem plat: je gaat burn-out. En dat heeft grote gevolgen. 

Herstel van burn-out

Het zenuwstelsel is gespannen én is uitgeput. Mogelijk merk je dat een kleine inspanning je dodelijk vermoeid maakt. Herstel wordt opgestart als we met beleid het zenuwstelsel 'ontladen'. Je krijgt inzicht en oefening om dit te bevorderen.
Als er meer ruimte komt, werken we aan wat jij nodig hebt om te ontspannen en om minder gestresst te geraken. Vaak spelen oude ervaringen of denkbeelden een rol.

Een belangrijke vraag is: 'Hoe ben jij burn-out gegaan?'. Soms zien we het wel aankomen, maar voelen ons niet in staat het te voorkomen.

Voorkomen is beter!!

Herstel van een burn-out kost veel tijd. Veel mensen voelen zich hulpeloos; geleefd door hun zenuwstelsel. Voorkomen is echt beter! Indien je merkt dat je moeilijk kunt ontspannen én de indruk hebt dat dit te maken heeft met ervaringen uit je verleden, zorg dan goed voor jezelf! Je kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of op een andere manier hulp zoeken. Voorkomen is beter!