Alsnog Verwerkt

lichaamsgerichte (psycho-)therapie
Somatic Experiencing
coaching

Corona stress en trauma

De corona-crisis heeft verschillende soorten 'slachtoffers'. Onze veerkracht wordt getest. Soms is het teveel, duurt het te lang of komen de gebeurtenissen te snel achter elkaar. Dan kan het behulpzaam zijn om begeleiding te zoeken. Zodat het zenuwstelsel veilig kan ontladen en de gebeurtenissen verwerkt worden. De inzichten en behandelvorm Somatic Experiencing kan dit goed ondersteunen. 

Mensen die ziek geweest zijn en hun naasten

We hebben allemaal de beelden gezien op de intensive care. Mensen die op de IC behandeld zijn zullen vaak veel tijd en veelzijdige begeleiding nodig hebben. Het gaat om ademhalen, eten en bewegen. Maar ook om psychische processen zoals concentratie, verlies aan tijdsbesef en verwerking van angsten en eenzaamheid. Schroom niet om hier goede en veelzijdige behandeling te zoeken. Het staat bekend onder het Post Intensive Care Syndroom.    

Ook voor mensen die wel ziek zijn geworden, maar gelukkig niet op de IC terecht kwamen, kan de ziekte angstaanjagend geweest zijn. Deze angst en schrik kunnen nog lang in het lichaam hun sporen achterlaten. Ook kan het oudere trauma's oproepen, getriggerd door gevoelens van machteloosheid, benauwdheid of eenzaamheid.

Voor naasten is het ook een tijd waarin je angstig kunt worden en weinig kunt doen. Waar soms de informatie ontbreekt en het vooruitzicht onbekend is. Als de dierbare is overleden, was het soms niet mogelijk om goed afscheid te nemen. Dit is moeilijk te verwerken.

Ook tijdens het herstel van je dierbare, kan het moeilijk zijn om de opgestapelde emoties te verwerken; omdat je er voor de ander wilt zijn. Zorg goed voor jezelf, zodat je goed voor de ander kunt zorgen!

U kunt vrijblijvend een afspraak maken voor kennismaking of overleg.

Zorgverleners en gestapelde stress

Er is en wordt veel gevraagd van zorgverleners. Of je nu in een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg, thuiszorg of in het ziekenhuis werkt. Er zijn en worden lange dagen gemaakt, soms in beschermende kleding. En men treft mensen aan die soms bang, machteloos, ernstig ziek, verdrietig, alleen zijn. Je kunt het bijna niet goed genoeg doen. En natuurlijk gebeuren er ook incidenten, gebeurtenissen die je schokken, die je had willen voorkomen.

We noemen dit 'gestapelde stress'.  Als mens zijn we in staat om veel stress te dragen, te verwerken. Maar als het teveel is, te lang duurt of het komt te snel achter elkaar; dan stapelt de stress zich op. Dat voel je in je lichaam, merk je aan je nachtrust en je emoties. Ontspannen wordt steeds moeilijker, je energie wordt minder. Vakantie zou fijn zijn, maar daar is geen gelegenheid voor. In sessies nemen we de gegelenheid om in stapjes de stress-ervaringen te verwerken en het lichaam de gelegenheid te geven de spanning los te laten.   

Onzekerheid

Deze crisis brengt voor iedereen onzekerheid. Ons 'normale' leven wordt flink door elkaar geschut. Kunnen we binnen wat wel mogelijk is, ons staande houden en onze weg vinden? Of is het te lastig en roept het angsten en gevoelens van onmacht op.

Bekend is dat 'oude trauma's' boven kunnen komen. Het vraagt van ieder van ons om onze geestelijke gezondheid actief te ondersteunen. En indien nodig om de hulp van naasten, een coach of therapeut te zoeken. Zodat je zo goed mogelijk verder kunt.